Wednesday, March 31, 2010

Good Teacher..

A good teacher must have sympathy on his students and treat them like his own children. Teach students to seek the good pleasure of Allah s.w.t ..ikhlas..The teacher must teach students according to their mental capacity. He also must practisce what he teaches...

Monday, March 29, 2010

Sesekali diuji

Sesekali diuji,
Usah berputus asa
kerana ada rahmat di sebaliknya...
yang tidak kita ketahui dalam hidup ini..
teruslah berdoa pada ALLAH,
Maha Pengasih,pemurah dan penyayang..

Allah tidak akan membebani hambaNya
melainkan apa yang terdaya oleh hambaNya itu..
Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya..


Wallahu a'alam...

Menghitung Hari

Assalamualaikum......


Menghitung hari,detik demi detik....masa dikira satu persatu..1 hari,2 hari,3 hari.....n seterusnya.Kira dan mengira,lagi 8 hari lagi nk cuti....8 hri lagi abis la exam..huh,exam br 2 paper (3 termasuk study circle) dh mula mngira hari tuk abis exam.apa la kamu ni faizah.hehe.bukan apa,x larat nk pikir dah..bukan saya seorang je tapi kawan2 pn gitu juga.ada ke yg xde mood nk study tuk exam.boleh plak kata mcm tu.biasa la remaja sekarang.so,bila dia xde mood nk study,dia buat apa,nak tau?dia tulis,reka cerpen.sempat lagi budak amirah tuh.lepas dia tulis,pasti dia panggil saya.'kak faizah, mai la sini,baca cerita saya ni,ok x,nanti komen ye,sesuai tak cerita ni,nak kena tambah apa2 x?faham x?,nk bg tajuk apa ye?"macam2 soalan amirah tu....lawak gak si amirah ni..apa2 pn dia sedang mengasah bakat.chayok2.lepas dah ok,dia uploadkan dlm blog dia.


Balik cuti nati hanya 2 minggu je sebab nanti amik short sem plak,kena mai awal la.2 minggu?apa saya nk buat?hah,apa lagi,baca buku-buku yg dibeli semasa pesta buku haritu la.9 buah buku semuanya.x sabar2 saya nk baca.sekarang ni x boleh baca lagi,kena baca buku tuk exam je...(jgn mls2 ye).ada lagi 5 paper yg belum exam.start exam semula 3 hb iaitu Ethics in Education n SEN ,(pagi n petang exam),adoi,sabar jela ye.pastu 4hb,6hb n 7 hb.lps tu nak balik terus...MENGHITUNG HARI...


ok,tu je la.wassalam.

Favourite Songs..

video



p/s : alamak,tersilap.ter'upload' cmni plak..
x wt kt youtube first.xpe la.whatever..huu

Lirik Lagu : Jika Terakhir Buatku

JIKA TERAKHIR BUATKU

oh Tuhan hambaMu ini kekeliruan
sukar mencari jalan yang benar
kerna dipaut hasut dunia
mencintai yang lain lebih dariMu

oh Tuhan hidayahMu pernah hadir
hingga kering air mataku menitis
namun terkadang aku berpaling
kerna mengejar nikmat dunia sementara

hari ini ku bimbangi
jika terakhir hidup
adakah lagi subuh esok
untukku bernafas
dan sujud mengabdi
padaMu oh Tuhan

berikan daku kesempatan
menebus kesalahan
lantaran dosa dan noda
dan sengaja melupakanMu
hadirkan damai sebelum di hujung nafasku
hanya padaMu Tuhan

oh Tuhan berikan daku petunjukMu
untukku meniti ke jalan redhaMu
izinkan daku mengulangi janji-janji yang baru
taubat nasuha setulus untukMu
oh tuhan...

hanya kasihMu Tuhan
ampunanMu ku damba


Artis:Saujana
Album:Nota Cinta
Lagu:Putra Aiman/Mustaqim
Lirik: Putra Aiman/Mustaqim

Sunday, March 28, 2010

Broadband

Assalamualaikum............

Broadband oh broadband.Sekarang saya terpisah dengan boadband kesyangan..sunyi hidup tanpa broadband (amboi2).yela, dengan broadband la saya selalu online.tanpa broadband,saya x boleh nak online.orang lain boleh online guna wiyerless (iium community).tp saya x boleh sebab saya x register wiyerless kt notebook ni.ni saya pinjam broadband kawan.nasib baik kawan saya x guna broadband mlmni.tq to Nur Syuhada Roslan..


Kelmarin,saya dah bagi broadband kt kakak saya.dia nk guna.lagipun dia nk buat kerja,nk siapkan tesisnya.mulanya dia nk pinjam notebook saya tp notebook saya ni nk di baiki sedikit sebab ada virus,mungkin kena format.kadang2 notebook ni hang,windows bergerak2.risau la takut ap2.tp kadang2 ok.skrgni ok,alhamdulillah.ingat nk balik masa cuti ni baiki.insyaALLAH.jd,x bagi la kakak saya pinjam notebook ni.sbg ganti bg broadband.lagipun dh lama my sis nk pinjam,x terbagi je.sorry ye sis.


saya mmg x bleh hidup tanpa broadband.org kata "x mati pun kalau xde broadband".mmg la x mati.sebab mati tu hanya Allah saja yg ambil nyawa.bagi saya,broadband tu penting dlm hidup saya.dgn broadband,saya boleh online,boleh cari maklumat yg diperlukan...mungkin ada hikmah di sebalik perpisahan saya dgn broadband.maklum la,sekarangni kan musim exam.jd,nk suruh saya study,jgn online lama2.huu2..saya ngerti.faizah,study2,jgn main2.do the best in your final exam.chayok2 (motivasi utk diri sendiri).


p/s : setiap apa yg berlaku,ada hikmahnya...Allah lebih mengetahui ap yg terbaik utk hambaNya...

Wallahu a'alam...

Friday, March 26, 2010

-PERMATA HIJJAZ 2010-

Assalamualaikum.....


Kepada peminat2 nasyid tanahair umumnya dan peminat kump Hijjaz khasnya, jgn lepaskan peluang untk miliki album terbaru hijjaz yg berjudul "Permata Hijjaz 2010" yg akan berada di pasaran sekitar bulan April dengan harga RM35.90 seunit. Pastinya anda terhibur dengan album ini yg membawa kelainan iaitu berkonsepkan LIVE STRING OCHESTRA. Utk pengetahuan kalian semua, album ini hanya mengeluarkan cd sahaja dan tiada kaset. Antara lagu yg dimuatkan dlm album ini ialah satu Gurindam Berkasih, Amanah, Syukur pdMu, Neraca Diri, Ratu Nil(Yukabid), Embun Hidayah, Ala Baladi (Arabic), Kekasih Agung 1400, Engkau Insan Sempurna, Iman Islam Ehsan dan Kalimah Utama.


Untuk maklumat lanjut sila layari Website rasmi Hijjaz
www.hijjazrecords.com

Tuesday, March 23, 2010

PWTC...HENTIAN PUTRA

Assaalamualaikum...

hari ni aku keluar bersama2 3 org kawan pergi ke PWTC-Pesta Buku Antarangsa KL 2010.This is my 1st time go there.Sebelum ni x pernah,x de kesempatan utk pergi.Tahun ni adalah tahun bertuah la kiranya..alhamdulillah.


Sebelum smpai PWTC,ada satu kejadian berlaku.nk cerita sikit.(dgr mcm cerita gempaq je).hehe.salah 'topup' kredit kt no fon org lain.sblum nk g PWTC tu sruh kwn tlg topup kn.tp malangnya dia tersilap no fon.jdnya kredit tu x masuk pd no ak.entah sape la yg bertuah dpt..susah la hidup aku arini.kredit fon kering.mmg kering sungguh la,maxis n celcom.sama2 kering..nk cari topup kt PWTC,xde.yg ada org2 yg sibuk mempromosi celcom upax.serabut betul la diorang ni.asal jln sikit,ada je terserempak ngn budak2 celcom ni."kak,ni no upax,gunalah"..ayt mereka.kita dh guna la.dh berzaman dh guna no upax tu..hu..kalau bg kredit xpela,kita ni ngh nk topup.ishh..


Sampai di pesta buku tu,aku jd rambang mata.banyak sngt buku,jd pening x reti nk beli buku apa.mcm2 jenis buku ada.'syurga buku'.banyak syarikat penerbitan yg terlibat,antaranya; PTS,Karangkraf/Alaf 21,Galeri Ilmu,Fajar Ulung,Pustaka Darussalam,Al-Hidayah,Karisma PUblication,Sarjana Darussalam dan lain2 lagi.ramai pengunjung yg datang,x kurang ngan student uia..masing2 dtg utk beli buku,maklum la harga murah..antara buku yang telah aku beli ialah, novel sejarah islam Abu Bakar,Umar Al-Khattab,novel Alaf 21;'Anugerah Cinta','Untukmu Wanita','Munajat Malam', 'Khadijah Cinta Abadi Kekasih Nabi', 'the Ant', 'Mat Dengan Telur Emas(buku cerita arab) dan sebuah majalah i..banyak jugak la buku yg dibeli.kalau diikutkan nk beli lagi tp dh abis bajet..hehe.


Paling x suka masa kt PWTC tu ialah linguaphone.linguaphone yg menyerabutkan..kt mn2 mesti ada org linguaphone,promote suh beli brg dia..aku telah terkena,dia panggil utk bg briefing,katenye 5 minit tp hampir sejam kot.huh,penat dk dgr.abis masa aku kt situ..nk lari je tp x taw nk lari camne sbb org tu tekun bercerrita tntg linguaphone.lps tu bila kitorg berjalan nmpak org2 linguphone,ktorang melarikan diri x nk terserempak ngn mereka.menyerabutkan sungguh mereka tu.nk suruh kita beli benda alah tu..mcm2 la promote.huh,tu la menyebabkan kami x tenang ms kt PWTC,linguaphone yg menyerabutkan.


Pastu ada satu cerita,kisah yg terjadi di hentian Putra.Kisah yg x boleh dilupakan.cerita nya begini,masa aku kt hentin putra tu aku sempat g beli cupcorn sbb lalu kt sblh org jual cupcorn,baru corn yg menusuk kalbu menambat hatiku..hu.pastu aku beli la.ada seorang akak ni nk byr makanan yg dia beli yg hanya berharga rm1.80 tp menggunakan duit kertas rm50.adik penjual ni xde duit utk bg baki balik lagipun sbb akak tu beli 1 je,so penjual tu suruh la beli brg lagi.tp akak tu xde nk beli ap2 pn.akak tu mg xde duit kecik,hanya rm 50.masa tu aku tngh nk byr cupcorn aku yg berharga rm2,pastu terasa la kesian kt akak ni.duit aku pn x bnyk masa tu sbb dh abis kt pesta buku td.pastu aku nk keluarkan duit lagi tuk byrkan harga barang akak tu tp tanpa diduga,akak tu dulu yg bertindak membayar cupcorn aku.pastu aku pn nk byr balik la kan sbb kt tangan aku ada duit rm2 tu.tp akak tu menolak,dia kata dia belanja...aku serba salah sbb aku x knl pn akak tu.tetiba je akak tu nk belanja.sungguh mulia hati akak tu.kmi x knl antara 1 sama lain pn.alhamdulillah,ada insan mulia mcm ni.akak tu terlebih dahulu dr ku utk membuat kebaikan.terima kasih akak,smg mendapat ganjarannya.

moral of story : berbuat baik la di mana sahaja,bersedekah la kpd sesiapa sahaja mahupun org yg kita x kenali.berbaik2 la antara kita sesama saudara seislam.sentiasa la ada niat yg baik,sesungguhnya walaupun hanya berniat tp x melakukan lagi kita still dpt pahala (niat utk melakukan kebaikan).

Sunday, March 21, 2010

Syahid

من عشق فكتم وعف فمات فهو شهيد



"sesiapa yg jatuh cinta kemudian menyembunyikannya hingga kematian datang menjemputnya,maka dia adalah seorang syahid."
(Riwayat hakim, Ibn Asakir, al-Dailami,)

Dalam riwayat lain pula maksudnya :
"Sesiapa yang jatuh cinta,lalu memelihara kesuciaan dirinya dan bersabar hingga meninggal dunia, maka dia adalah seorang yang syahid."

Tips Menepis Cinta Remaja:
  • Tegas dengan prinsip diri
  • Meletakkan misi yang jelas dalam hidup
  • Bersahabat dengan rakan-rakan sejantina yang soleh
  • Mengekang hawa nafsu
  • Mendekati majlis ilmu
  • Menyibukkan diri dengan hobi dan minat berfaedah
  • Akrab dengan Allah dalam ibadah dan kehidupan
Hanya perkahwinan yang menghalalkan sesebuah perhubungan antara lelaki dan wanita.

Saturday, March 20, 2010

Akhirnya...

Akhirnya dia menjadi milik orang..pd malam 13 mac yg lalu, dengan hanya sekali lafaz dia sah menjadi suami kpd malisa saila.kini dia sudah bergelar seorang suami.Tahniah diucapkan kpd my beloved uncle Nik Mohd kamel Nik Cob,28 yg selamat mendirikan rumah tangga dengan Malisa Saila 20.Semoga berbahagia hingga ke anak cucu.Perasaan gembira ada sedih pun ada.sedih sebab perkahwinannya itu membuatkan aku kehilangan tempat bergantung,mengadu masalah..Dialah selama ini yg menjagaku sepanjang aku study di kl ni.Bermula ms aku masuk matrik uia pj lagi,lps 2 ms aku dok kt Nilai pn n skrg kt gombak.Dia adalah penjagaku semasa aku study berjauhan dr family,ibu n abah.Sekarang dia dh kahwin,so dia ada tanggungjawab pd isterinya,bukan lagi aku..xd e sape lagi yg nk ambil berat pasal aku lps ni... :-(.dulu,klau cuti raya,kami balik kelantan sama2.skrg dh x.aku kena berdikari.lagipun dia dh x dok kt kl,dk kt klate.dulu laptop aku rosak,dialah yg bawa laptop aku g baiki kt shah alam..dulu,klau aku dtg kl balik kampus,dia yg akan amik aku kt hentian bas,n ak akan stay kt umah dia dulu sblum dia hntr ak kt asrama..pastu kalau ada masa free,dia dtg jenguk aku kt asrama,kami mkn sama2,pnh gak keluar g jln sm2..itu semua dulu.kini dh x lagi.Dia dh ada isteri.tetiba rasa sedih di atas perkahwinannya.rasa kehilangan..itulah perasan kita pada org yg kita syg,kasihi.apa2 pn aku akan sentiasa mendoakan kebahagiaan mereka berdua..




Friday, March 12, 2010

Interview..

Alhamdulillah malam td selesai presentation.lega rasanya.boleh la balik ngan hati yg tenang.present secara mengejut kot.actually next week present tp next week xde,cuti smpai hari selasa so,kena present siap2 la.kn dh nk final exam,dh xde masa la.present tajuk uruf wal adat fi malaysia..

Kali ni nk cerita tentang interview.sy x suka interview.selalu berdebar bila nk kena interview.gemuruh jiwa..huuu.mlm hari tu (selasa) g interview tuk jadi sub com src under biro sport n culture.mlm 2 tetiba je dpt msg mengejut suh g interview.x prepare ap2 pn.actually,kwn yg ajak suh apply join src.dia ajak join dlm biro welfare.tp sy lebih suka sport.jd i choose sport la..

Mlm tu bila dpt msg,terkejut la sbb secara tiba2 je.lmbt send msg.mulanya x nk pergi sbb sorg2,x berani dh mlm.xde sape n emankan.tp semangat yg tinggi membuatkan sy buat keputusan tuk g gk.dlm perjalanan nk g tu terserempak ngan kwn (roomate) yg br balik dr kls.so,ajak la dia g,dia terus setuju.alhamdulillah.mg Allah membalas kebaikannya itu.kami terus jln bersama2.

Sampai di tempat interview iaitu src office,hati berdebar.terpikir2 apa la yg nk disoal nt.."knape awak memilih tuk jd sub com sport?apa yg akan anda sumbangkan apabila menjadi sub com sport"...itu la antara soalan yg bermain di fikiran sy.

yups,tepat skali,itulah soalan yg di tanya.kenape awk memilih join sub com sport?sbb sy suke sport" ringkas jawapanku.apa pencapaian kamu dlm sport?sy join usc (marcher wakil mahallah ameenah),futsal ms BEDSA Sport carnival,n mng..lg,apa lagi?wakil u?tnyanya lagi.x,x pn jawab ku.lps tu kami berakap tentang aktiviti sukan yg dijalankan di uia,psl sport complex samaada male n female sport complex.bgku xde beza male n female sport complex sbb sume bleh masuk kt situ.cth,kt female sport complex tu laki pn main kat situ iaitu main tenis,basketball,hoki.kata org hanya kt female sport comlpex je bleh main game tu.ok, law mcm tu x pyah la letak nama female sport complex.bg nama sport complex je.sudah.org x konfius,lbih2 lg org luar yg dtg uia.apa mreka akn ckp.nm tmpt sukan perempuan tp laki pn main sama gk,xde beza pn.nt org mengata mcm2..


ok,lps bbrape lama di interview, maka turn saya plak meng'interview' saudara src tuh.nmnya secara ringkas faris,kaed student n merupakan atlet uia.hebat gk dia.huu.syabas la..sbnrnya saya suka interview org berbanding di interview..hehe.suka soal org tp x suke mnjawab soalan org..tu la antara sbb mengapa saya mengimpikan tuk jd wartawan.suka menyoal org..hehe.tp cita2 itu tidak mendapat restu..kini aku mengambil bidang pendidikan,bakal menjadi seorang pendidik,insyaALLAH.impian utk menjadi wartawan terpaksa dilupakan.impian hanya tinggal mimpi...


sebelum saya 'stop',saya nk gtaw,apa2 keje yg kita buat buat, the important thing is confident.
yakin terhadap diri sendiri..yakin kita boleh.'Malaysia Boleh' ...

Wednesday, March 10, 2010

Bahagia...

Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati..

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani..

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan...

Hidup lebih bahagia jika mengingati Allah
kerana dengan mengingati Allah
hati akan menjadi tenang
Ingatlah Allah sentiasa
walau di mana kita berada.

Setiap saat ingat Allah,
walau susah atau pun senang
Allah sentiasa besama hambaNya....

Sunday, March 7, 2010

FINAL EXAM !!!!

19 MAC 2010 - Historical & Philosophical Foundation of malaysian Education

20 MAC 2010 - Halaqah 2

3 APRIL 2010 - Ethic in Education

- Understanding students with SEN

4 APRIL 2010 - Organization of the School Co-Curiculum

6 APRIL 2010 - Arabic Morphology

7 APRIL 2010 - Practical Grammar


p/s -study2,dont be lazy..do the best for all.
Allahumma jaalna minannajihin wal faaiin. amin